Τι είναι ακριβώς, πρόσθιος χιαστός και τι είναι μηνίσκος; - PAOKDAY- Όλη η ημέρα του ΠΑΟΚ με ένα κλικ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο, 20 Απριλίου 2019

Τι είναι ακριβώς, πρόσθιος χιαστός και τι είναι μηνίσκος;


Μπορεί ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ αύριο να είναι έτοιμος να πανηγυρίσει τον τίτλο του πρωταθλήματος, μετά από πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητο το θέμα που μας απασχόλησε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα. Φυσικά το τι έχει ο αρχηγός μας Βιερίνια και αν μπορεί να επιστρέψει ξανά και σε πόσο καιρό, πίσω στον αγωνιστικό χώρο.
Συναντήσαμε και μιλήσαμε με τον κ. Τζώτζο Χρήστο στα Διαβατά, φυσιοθεραπευτής στην ιδιότητα, ο οποίος μας εξηγεί με λεπτομέρεια τι συμβαίνει.

Πάσπας Χρήστος: Τι είναι ακριβώς, πρόσθιος χιαστός και τι είναι μηνίσκος;

Τζώτζος Χρήστος: Πρόσθιος χιαστός είναι όταν, στην άρθρωση του γόνατος τραυματίζεται ο σύνδεσμος, που συνδέει το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης.
Από την άλλη, ο μηνίσκος,  έχει μορφή μισοφέγγαρου, βελτιώνει την επαφή του χόνδρου του μηριαίου οστού με τη κνήμη, και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς.
Ο πρόσθιος χιαστός είναι από τους πιο δύσκολους τραυματισμούς για έναν αθλητή και θέλει αρκετή υπομονή αλλά και θέληση, ώστε να επανέλθει στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν.Π.Χ. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να επανέρθει ο παίκτης;

Τ.Χ. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται είναι περίπου 6-8 μήνες. Πρέπει να τονίσουμε ότι  σε  αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται αποκατάσταση του προσθίου χιαστού, συν του μηνίσκου και το αναφέρω αυτό διότι υπάρχει η εντύπωση ότι εξαιτίας του μηνίσκου θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος.

Π.Χ. Ποιο είναι το επίπεδο των γιατρών και φυσικοθεραπευτών στην Ελλάδα;

Τ.Χ. Στην Ελλάδα το επίπεδο είναι αρκετά καλό. Οι Έλληνες γιατροί και φυσικοθεραπευτές παρακολουθούν από κοντά όλες τις σημαντικές εξελίξεις και συνδράμουν και οι ίδιοι στη βελτίωσή τους. Πρόσφατα μάλιστα έγινε το 2ο ιατρικό συνέδριο στην Αθήνα με κυρίως θέμα τον πρόσθιο χιαστό. Πολλοί υψηλοί προσκεκλημένοι έδωσαν το παρών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν γιατροί και φυσικοθεραπευτές  της ΑΕΚ, της Μπαρτσελόνα, της Μίντλεσμπρο, της U.E.F.A. και ακούστηκαν απόψεις και γνώσεις για τον πρόσθιο χιαστό. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί και τον μεγάλο βαθμό που μπορεί να επηρεάσει κάποιον παίκτη.Π.Χ. Τι να περιμένουμε στην περίπτωση του Βιερίνια;

Τ.Χ. Στην περίπτωση του Βιερίνια αφού γίνει το απαραίτητο χειρουργείο, ακολουθεί  ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Το πρόγραμμα αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος. Πρέπει ο αθλητής να έχει υπομονή και να ακούει τις συμβουλές του φυσικοθεραπευτή του μέχρι να επανέλθει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Σημαντικός παράγοντας σε όλο αυτό το διάστημα, εκτός (όλων) των άλλων, είναι για τον παίκτη, να έχει καλή ψυχολογία τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της αποκατάστασης. Να μπορεί δηλαδή να ξαναπαίξει, χωρίς το φόβο του να ξανατραυματιστεί.
Έχοντας πάντως την αγάπη του κόσμου,  τη στήριξη της διοίκησης  αλλά και το πάθος που τον διακρίνει, πιστεύω να τον δούμε γρήγορα πίσω και σε καλή κατάσταση. Άλλωστε είναι ένας παίκτης που όλοι οι οπαδοι ανεξαρτήτως ομάδας θέλουν να τον βλέπουν στα Ελληνικά γήπεδα και  έχουν αναγνωρίσει την αξία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου