Με αφορμή την εξαιρετική παρουσία του Αντόνιο Τσόλακ ως τώρα στην Ρειντζερς, με 4 γκολ σε 6 συμμετοχές είναι ευκαιρία να ειπωθούν ορισμένα δεδομένα όχι μόνο στην περίπτωση του Κροάτη αλλά γενικότερα για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΠΑΟΚ στις πωλήσεις και την διαχείριση των “hot prospects”, βάση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για να αγοραστούν, την τελευταία τριετία.
Παρακάτω θα αναλύσουμε με στοιχεία τις τέσσερις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μέσα σε αυτή την τριετία έχουν κοστίσει τα περισσότερα χρήματα στον δικέφαλο. Αλλά ας πιάσουμε αναλυτικά τις περιπτώσεις:
Αντόνιο Τσόλακ
Είναι και ο λόγος που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο καθώς βάση αριθμών η παρουσία στον ΠΑΟΚ είναι αποτυχημένη τον συνολικά ενάμιση χρόνο που παρέμεινε στην Τούμπα. Η εικόνα του πριν τον ερχομό του εδώ στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια του δανεισμού του στην Μάλμε αλλά και τώρα που πλέον αγωνίζεται στην Ρέιντζερς φανερώνει μια διαφορετική πραγματικότητα για το ποδοσφαιρικό του ποιόν. Και θα πει κάποιος ότι δεν γίνεται να ταιριάζουν όλοι οι ποδοσφαιριστές παντού αλλά είχε ποτέ ο Τσόλακ την υποστήριξη που έπρεπε για να αποδώσει στην Τούμπα;
Τα νούμερα δείχνουν πως όχι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στον ΠΑΟΚ κατέγραψε σε 18 μήνες 39 συμμετοχές με μόλις 4 γκολ ενώ στην Μάλμε σε 12 μήνες έπαιξε 40 παιχνίδια πετυχαίνοντας 19 γκολ. Και δεν είναι μόνο αυτό, μια ματιά χρειάζεται σε όλη την καριέρα του Κροάτη και μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι τα νούμερα του είναι παντού καλύτερα από όσα έκανε στην Ελλάδα. Είτε έπαιξε λιγότερο είτε περισσότερο. Η απόφαση λοιπόν ήταν να πωληθεί φέτος το καλοκαίρι για 2.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε αγοραστεί για 3 εκατομμύρια οπότε ουσιαστικά είναι αυτός που “κόστισε” τα λιγότερα στην λίστα, αφήνοντας όμως οι Θεσσαλονικείς ερωτηματικά για την διάδοχη κατάσταση στο θέμα του επιθετικού.
Ταμείο: Στις αρχές Ιουλίου που ο Τσόλακ έγινε κάτοικος Σκωτίας ο ΠΑΟΚ βρήκε τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Μπράντον Τόμας. Ενάμιση μήνα μετά υπάρχει μια συνεχόμενη παραφιλολογία και μετά τον αποκλεισμό από την Λέφσκι Σόφιας ότι οι ασπρόμαυροι είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου να κινηθούν για την απόκτηση επιθετικού. Άρα η αντικατάσταση δεν έχει γίνει με επιτυχημένο τρόπο.
Τόμας Μούργκ
Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν ο ΠΑΟΚ κάνει κινήσεις βιαστικές, αυτές συνήθως δεν του βγαίνουν καθόλου ή σε μεγάλο βαθμό. Τέτοια είναι και η περίπτωση του 27χρονου επιτελικού μέσου που ο δικέφαλος είχε αποκτήσει τον Οκτώβριο του 2020 ως αντικαταστάτη του Δημήτρη Πέλκα την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Η επιλογή λοιπόν ήταν ο τότε αρχηγός της Ραπίντ Βιέννης με ποσό αγοράς τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από τέσσερις γεμάτες σεζόν στην Αυστρία και με πράγματι αρκετά καλά νούμερα ο Μούργκ έγινε κάτοικος Τούμπας και όλοι περίμεναν από αυτόν να “κουβαλήσει” την μεσοεπιθετική γραμμή των ασπρόμαυρων.
Σήμερα δύο χρόνια μετά οι Θεσσαλονικείς ψάχνουν… απεγνωσμένα ομάδα να παραχωρήσουν τον συμπατριώτη του Στέφαν Σβάμπ καθώς μετά από τρεις διαφορετικούς προπονητές δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί με κανέναν και παρ’ όλο που έχει 76 συμμετοχές οι περισσότερες είναι ως αλλαγή και είναι πολύ λίγες οι καλές του στιγμές με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ουσιαστικά δηλαδή αυτή την στιγμή από την αγορά του Μούργκ δεν έχει εισπράξει τίποτα σε αριθμούς και ψάχνει να τον παραχωρήσει με την… λιγότερη δυνατή “ζημιά”. Αν βάλουμε και το συμβόλαιο του έχουμε δηλαδή ένα ποσό που αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Ταμείο: Ουσιαστικά είναι και εδώ η δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε και αν πούμε ότι ήταν λογικό καθώς ήταν μόλις ένα χρόνο στην ομάδα, τότε σίγουρα δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι μιλάμε για παίκτη που αποκτήθηκε στο… 90′ για να καλύψει το κενό της απώλειας του τότε αρχηγού του ΠΑΟΚ χωρίς το επαρκές σκάουτινγκ που χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη αλλαγή.
Λεο Ζαμπα
Εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση, αρχικά γιατί αναφερόμαστε σε ποδοσφαιριστή που έχει έρθει τέσσερα χρόνια πριν, ταξιδεύουμε δηλαδή λίγο πιο πίσω αλλά και γιατί πρόκειται για κάποιον που έχει παρατήσει ο ίδιος την καριέρα του. Και αυτό γιατί το μυαλό του παίκτη “ταξιδεύει” μακριά από τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις μονίμως. Απόρροια της αδιαφορίας για την ίδια του την καριέρα λοιπόν είναι η κατάσταση που έχει φτάσει τώρα η σχέση ΠΑΟΚ-Ζαμπά και αυτή είναι στα άκρα καθώς ο δικέφαλος ψάχνει κάθε νόμιμο τρόπο να απεμπλακεί από το συμβόλαιο του. Μπαίνει σε αυτή την λίστα γιατί το καλοκαίρι του 2018 όταν οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν από τα ταμεία τους 3.5 εκατομμύρια ευρώ για να τα δώσουν στην Αχμάτ Γκρόζνι ο 20χρονος τότε Ζαμπά ήρθε ως έναν από τα πιο “hot” ονόματα εκείνης της μεταγραφικής περιόδου στην Ελλάδα.
Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, τα εκπληκτικά νούμερα του την χρονιά του νταμπλ άρχισαν να “φουντώνουν” τις απαιτήσεις αλλά και τα μυαλά του όπως αποδείχθηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνη την σεζόν ο Βραζιλιάνος εξτρεμ είχε καταγράψει 39 συμμετοχές και από τότε τις δύο επόμενες έχει καταγράψει 25. Τεράστια η κάθοδος του, το μόνο του ίσως ελαφρυντικό ένας σοβαρός τραυματισμός που του “έκοψε” την χρονιά 19-20 στην μέση καθώς έλειπε για τέσσερις μήνες και έπειτα δεν μπόρεσε να ξανακερδίσει ποτέ την θέση του στην ομάδα. Για να φτάσουμε στο… σήμερα και έχοντας πάρει και δεύτερη ευκαιρία μετά τον δανεισμό του στην Βραζιλία και την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που πλέον επιδεικνύει. Οπότε με τα συμβόλαια του και όλα όσα έχει δαπανήσει ο δικέφαλος αναφερόμαστε σε περίπτωση ποδοσφαιριστή που έχει κοστίσει ως σήμερα παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ταμείο: Το “φταίξιμο” αν μπορεί να αποδοθεί εδώ στον ΠΑΟΚ είναι στην δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε πέρυσι, την σεζον 21-22 χωρίς να έχει κάνει κάποια βελτίωση ούτε αγωνιστικά ούτε εξωαγωνιστικά κατά την περίοδο του δανεισμού του στην Βάσκο Ντα Γκάμα.
Αντερσον Εσίτι
Ήρθε ως το “τανκ” από το Βέλγιο και πράγματι ως τότε όλες οι σεζόν του ήταν γεμάτες με πολλές συμμετοχές τόσο στην Εστορίλ όσο και στην Γάνδη από όπου και αποκτήθηκε και μάλιστα εκείνη την περίοδο στο “πικ” της χρηματιστηριακής του αξίας, 4 εκατομμύρια ευρώ. Η αλήθεια είναι όμως ότι με την αγωνιστική του παρουσία αυτά τα δύο χρόνια στις 62 συμμετοχές σχεδόν ποτέ δεν έθελξε ώστε να μπορεί να “γεννηθεί” ερώτημα σχετικά με το αν αδικήθηκε, όσο αφορά την χρησιμοποίηση του στην βασική ενδεκάδα.
Eν τέλει και μετά από έναν ενδιάμεσο δανεισμό στην Γκόζτεπε ο 28χρονος χαφ πωλήθηκε για 1 εκατομμύριο ευρώ αφήνοντας μια “τρύπα” 2.5 εκατομμυρίων, καθώς είχε αγοραστεί για 3.5 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά το συμβόλαιο του την περίοδο που βρέθηκε στην Τούμπα.
Ταμείο: Το ίδιο με την περίπτωση Ζαμπά καθώς και εδώ δόθηκε δεύτερη ευκαιρία σε ποδοσφαιριστή που δεν έδειξε κάτι στον δανεισμό του στην Γκόζτεπε με αποτέλεσμα να μειωθεί εκ νέου η χρηματιστηριακή του αξία και ο ΠΑΟΚ να “χαραμίσει” τις όποιες ελπίδες είχε να τον πουλήσει σε πιθανότατα υψηλότερη τιμή.
Μπορούμε όμως στις παραπάνω περιπτώσεις να βάλουμε και τους Μίροσλαβ Στοχ και Ενέα Μιχάι, ήρθαν και οι δύο το 2019 με 1.5 εκατομμύριο και 850 χιλιάδες και έφυγαν χωρίς αντίτιμο ο Σλοβάκος εξτρεμ και για 200 χιλιάδες ο Αλβανός στόπερ. Αλλά και τον Νίκα Νινούα και τον Νίλσεν Περέιρα, με 850 χιλιάδες ο πρώτος και τώρα ο δικέφαλος “ψάχνεται” να τον δώσει όσο-όσο και ο Νορβηγός μπακ που αποκτήθηκε για 760 χιλιάδες, πωλήθηκε για 500 χιλιάδες.
Οπότε με 4+4 σύνολο 8 μεταγραφές ο ΠΑΟΚ έχει χρεωθεί μέχρι και σήμερα και με τα συμβόλαια των παικτών με ένα ποσό πάνω από τα 15 εκατομμύρια ευρώ με πρόχειρους υπολογισμούς. Είναι και ένας λόγος άλλωστε που ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε τις… περικοπές και οι ασπρόμαυροι στράφηκαν σε ένα πλάνο με διαφορετικό τεχνικό διευθυντή με σκοπό να φέρει την αυτάρκεια στον σύλλογο που έχει ειπωθεί αρκετά φέτος.
Υπάρχουν όμως τα… εργαλεία για να λειτουργήσει το όλο προτζεκτ τώρα που μιλάμε στους Θεσσαλονικείς; Και αν ναι, ενεργοποιούνται αυτά μέσω skype;