PAOKDAY FOOTBALL ANALYSIS
Ανάλυση: To λάθος του Κοτάρσκι, το build up και η τελική απόφαση του παίκτη

Το PAOKDAY Football Analysis βάζει στο μικροσκόπιο το λάθος του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Ντομινίκ Κοτάρσκι στο 1-0 της ΑΕΚ και εξηγεί πως το build up μπορεί να είναι μέλος του game model της ομάδας χωρίς να σημαίνει πως οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν αν το κρίνουν σε βαθιά μπαλιά.
Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Ντομινίκ Κοτάρσκι έχει την μπάλα στην κατοχή του και έχει τον χρόνο (κάτι πολύ σημαντικό) να εξετάσει τις επιλογές που έχει και στην συνέχεια να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή μεταβίβαση.
Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία μέσα σε κόκκινους κύκλους βρίσκονται σε ζευγάρια παίκτες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ γεγονός που περιορίζει της επιλογές του τερματοφύλακα για μια ασφαλή και κοντινή μεταβίβαση.
Επίσης στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε την κίνηση προς την περιοχή του Στέφαν Σβάμπ προκειμένου να δώσει λύση -στήριγμα στον συμπαίκτη του μαζί με τον αντίπαλο παίκτη που τον ακολουθεί για να τον πιέσει. Άρα και η επιλογή του Σβάμπ έχει μεγάλο ποσοστό κινδύνου.
Σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται εύκολα κατανοητό πως εφόσον οι κοντινές μεταβιβάσεις δεν είναι καλές επιλογές, καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο ο τερματοφύλακας και ο κάθε παίκτης που μπορεί να βρεθεί στην συγκεκριμένη θέση προχωρά σε βαθιά μπαλιά.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το build up μπορεί να αποτελεί αρχή του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ ΟΜΩΣ όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια πάντα υπάρχει η επιλογή της βαθιάς μπαλιάς. Άλλωστε ο κάθε προπονητής μαθαίνει στους ποδοσφαιριστές του το game model αλλά ταυτόχρονα ο κάθε ποδοσφαιριστής κρίνει τις συνθήκες της φάσης και κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Αν κρίνει ο ποδοσφαιριστής πως δεν μπορεί αναπτυχθεί η ομάδα με build up προφανώς και θα πάρει πρωτοβουλία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση με τον Κοτάρσκι το λάθος είναι 100% δικό του που δεν μπόρεσε να αξιολογήσει σωστά την φάση. Γιατί η επιλογή αν πάει σε build up ή βαθιά μπαλιά κατά την διάρκεια του αγώνα είναι δική του. Άλλωστε και στις δύο περιπτώσεις η ομάδα έχει δουλέψει προκειμένου να ξέρει πως θα πρέπει να λειτουργήσει.
PAOKDAY FOOTBALL ANALYSIS
Ανάλυση: Kερδίζει την μπάλα με pressing στα 3/3 του γηπέδου και “πονάει” στα τελειώματα (pics)

Το PAOKDAY Football Analysis βάζει στο μικροσκόπιο την επίθεση του ΠΑΟΚ και φροντίζει να εξηγήσει τα ποσοτικά (αριθμητικά δεδομένα) και τα ποιοτικά δεδομένα (όσα συμβαίνουν μέσα στο γήπεδο) τα οποία προκύπτουν από το φετινό πρωτάθλημα.
Στην σημερινή ανάλυση θα πάρουμε σαν παραδείγματα τα δύο τελευταία παιχνίδια των play off του πρωταθλήματος της Super League με Βόλο εκτός έδρας και τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας
Pressing στα 3/3 του γηπέδου
Στο game model του ΠΑΟΚ είναι το pressing στα 3/3 του γηπέδου ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που παίζει (είτε είναι ο Βολος είτε ο Ολυμπιακός) φροντίζει να λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Στις δύο παραπάνω φωτογραφίες βλέπετε τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ να ασκεί πίεση στον αντίπαλο του στα άκρα του γηπέδου. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι πλάγιες γραμμές λειτουργούν υπέρ της ομάδας που πιέζει και τις περισσότερες φορές υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία άμεσης πίεσης στον αντίπαλο που θεωρείται πως θα κάνει το λάθος πιο εύκολα.
Στον αγώνα του Βόλου ο αντίπαλος χάνει την μπάλα από τον Κωσταντέλια. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού φροντίζει να προχωρήσει σε μια βαθιά μπαλιά στα τυφλά για να καταλήξει στα πόδια στου Μπίσεσβαρ.
Εκμετάλλευση των κενών χώρων που οδηγούν στην περιοχή
Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να βρει τους κενούς χώρους που οδηγούν πιο εύκολα στην περιοχή. Αυτό προσπαθεί να το κάνει στο γήπεδο είτε αποφασίζοντας να αλλάξει το παιχνίδι του παίζοντας στην αδύναμη πλευρά του αντιπάλου, όπως για παράδειγμα κάνει στο παιχνίδι με τον Βόλο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει πολλά μέτρα διαθέσιμα και μεγάλη απόσταση από τους αντιπάλους αμυντικούς.
Σε αντίθεση με την φωτογραφία με τον Ολυμπιακό, όπου ναι μεν υπάρχει ο κενός χώρος αλλά η απόσταση των δύο αμυντικών είναι σε πολύ πιο κοντινή απόσταση.
Το συμπέρασμα
Ο ΠΑΟΚ στις παραπάνω φάσεις και με τον Βόλο και με τον Ολυμπιακό βρίσκει εύκολα τον τρόπο σε πρώτη φάση να κερδίσει την μπάλα στα 3/3 του γηπέδου και στην συνέχεια να μπορέσει να φτάσει μέχρι και την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου.
Γεγονός που σίγουρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δημιουργία φάσης και ενός σουτ στην αντίπαλη εστία. Προφανώς το να δημιουργεί μια ομάδα τις προϋποθέσεις για φάση μέσα στην μεγάλη περιοχή είναι κάτι πολύ θετικό, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό.
Για να κερδίσει το παιχνίδι θα πρέπει να πετύχει το γκολ. Εδώ είναι που ξεκινάει το πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Ένα πρόβλημα που υπάρχει από την αρχή της χρονιάς και φυσικά δεν λύθηκε.
Η αιτία που δεν λύθηκε είναι γιατί το τελείωμα των φάσεων είναι η έφεση που έχουν οι ποδοσφαιριστές σε αυτόν τον τομέα. Στο φετινό ρόστερ ο μοναδικός που ξεχωρίζει είναι ο Τάισον.
Τα data της επίθεσης του ΠΑΟΚ
Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί του παραπάνω πίνακα που είναι από την Super League. Συγκεκριμένα ο ΠΑΟΚ κάνει κατά μέσο όρο 11,9 τελικές προσπάθειες ανά αγώνα. Για να πετύχει ένα γκολ χρειάζεται να κάνει 7,2 τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι.
Τα γκολ των επιθετικών έκαναν την διαφορά
Το πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων που αναφέρθηκε παραπάνω έχει να κάνει περισσότερο με τους φορ του “Δικεφάλου” και συγκεκριμένα με τους Ολιβέιρα και Τόμας.
Το τέλος του πρωταθλήματος της Super League τους βρήκε να έχουν από εφτά γκολ ο καθένας και συνολικά η επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ να φτάνει τα 14 γκολ.
Ένας αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τον ανταγωνισμό τoυ φετινού πρωταθλήματος ανάμεσα στους “Big 4”.
Αναλυτικά:
Ολυμπιακός
Μπακαμπού 18, Ελ Αραμπί 6
Σύνολο: 24
ΑΕΚ
Γκαρσία 14, Φαν Βέερτ 6
Σύνολο: 20
Παναθηναϊκός
Σπόραρ 11, Ιωαννίδης 7
Σύνολο: 18
ΠΑΟΚ
Ολιβέιρα 7, Μπράντον 7
Σύνολο: 14
PAOKDAY FOOTBALL ANALYSIS
Ανάλυση: Η εξαιρετική κάθετη πάσα του Φελίπε Σοάρες στον Τόμας στο γκολ της Λεωφόρου (pic)

Το PAOKDAY Football Analysis βάζει στο μικροσκόπιο το γκολ που πέτυχε ο “Δικέφαλος του Βορρά” με τον Τόμας μετά την εξαιρετική πάσα του Φιλίπε Σοάρες στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό εκτός έδρας.
Βλέποντας και την φωτογραφία παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως όλα ξεκίνησαν από την πολύ καλή κάθετη μεταβίβαση που έκανε ο Φελίπε Σοάρες στον Τόμας στον κενό χώρο.
Η κάθετη μεταβίβαση είναι κάτι που το αναζητούν στο ποδόσφαιρο όλοι οι προπονητές από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε γραμμές πίσω από τον επιθετικό. Άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις η οδηγία που δίνουν στους παίκτες τους είναι όταν ανακτούν την μπάλα να παίζουν με τον επιθετικό και όχι να πασάρουν ξανά την μπάλα. Αν μπορεί να παίξει με τον επιθετικό, αυτή είναι η πρώτη επιλογή.
Ομάδες όπως είναι ο ΠΑΟΚ που έχουν στο game model (βασικές αρχές του παιχνιδιού της ομάδας) τους να έχουν την κατοχή της μπάλας θα πρέπει να έχουν και ξεκάθαρο προσανατολισμό. Με λίγα λόγια αν υπάρχει διαθέσιμη κάθετη επιλογή, πρέπει να εξερευνάται αμέσως, καθώς είναι ο ταχύτερος τρόπος για να προχωρήσεις και να σκοράρεις.
Στην συγκεκριμένη φάση η μεταβίβαση του Φελίπε Σοάρες έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει ένα εξαιρετικό πάκινγκ (πολλαπλή εξουδετέρωση αντιπάλων). Στην συνέχεια ο Τόμας όπως μπορείτε να δείτε έχει πολύ κενό χώρο για να τρέξει και να μπει στην μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού προκειμένου να βρει τον χώρο και τον χρόνο να τελειώσει την φάση.
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2023, 12:01
Ο Αυγενάκης απαγόρευσε τη μετακίνηση για τον τελικό
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ25-05-2023, 12:32
Aυτά είπε ο Γιώργος Σαββίδης στους οπαδούς για την επόμενη μέρα
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ22-05-2023, 14:37
ΑΕΚ: Από απόψε στο ξενοδοχείο η αποστολή ενόψει του τελικού Κυπέλλου
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23-05-2023, 12:13
Αυτός σφυρίζει στον τελικό
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23-05-2023, 12:38
Τελευταία προπόνηση στην Τούμπα πριν τον τελικό (vid)
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ22-05-2023, 20:23
Τελικός κυπέλλου – ΓΕΔ Θεσσαλίας: «Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση στον τελικό, αυστηρά αστυνομικά μέτρα»
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ25-05-2023, 20:26
Ο Λουτσέσκου για τα σενάρια αποχώρησης του
-
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ24-05-2023, 19:32
Tελικός κυπέλου: Aυτή είναι η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ