ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

«Δουλεύουμε πειθαρχημένα!»

Ο βοηθός προπονητή της γυναικείας ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ, Γιώργος Βακάλης αναλύει στη FORZA τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον αθλητισμό εξαιτίας του κορονοϊού.

 

Τα τεχνικά επιτελεία των ομάδων υποχρεούνται να διατηρήσουν σε καλή φυσική κατάσταση τους αθλητές και τις αθλήτριες, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό από τη στιγμή που οι προπονήσεις γίνονται ατομικά.

Η FORZA έδωσε το λόγο στον βοηθό προπονητή των νταμπλούχων, Γιώργο Βακάλη, ο οποίος αναφέρθηκε στις ειδικές οδηγίες που έχουν δοθεί στις «ασπρόμαυρες»: «Είναι σαφώς μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία αθλητές και προπονητικά επιτελεία καλούνται να διατηρήσουν τα προπονητικά οφέλη που είχαν αποκομίσει έως τώρα σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα με άγνωστο χρονικό πλαίσιο επιστροφής εφόσον δεν υπάρξει διακοπή . Η απαγόρευση χρήσης πάσης φύσεως αθλητικής εγκατάστασης με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού αποτελεί το κύριο εμπόδιο καθώς η ομαδική προπόνηση είναι αδύνατη κι οι αθλητές καλούνται με ότι εξοπλισμό διαθέτουν να γυμναστούν στο σπίτι τους. Από την πρώτη στιγμή όλες οι αθλήτριες προμηθεύτηκαν ατομικά προγράμματα! Σχεδιάσαμε, ένα λίγο πιο διευρυμένο χρονικά, προπονητικό μικρόκυκλο (ο οποίος ανανεώνεται συνέχεια) σχεδιασμένο αποκλειστικά επάνω στις κινησιολογικές ανάγκες του αθλήματος μας με πολυαρθρικές λειτουργικές ασκήσεις ενδυνάμωσης καθώς και εξειδικευμένα τρεξίματα. Με την βοήθεια της τεχνολογίας και την άριστη συνεργασία με τις αθλήτριες έχουμε απομακρυσμένα report των επιδόσεων τους ώστε να προπονούμαστε στο επίπεδο που ζητάμε και να είμαστε συγκεκριμένοι στην καταγραφή των δεδομένων».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Ο Γιώργος Βακάλης επισημαίνει και τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών που υπάρχει για τους αθλητές μετά από ένα σημαντικό διάστημα αποχής από την αγωνιστική δράση: « Είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε το συγκεκριμένο διάστημα. Παίζουν πολλά ρόλο όπως η κατάσταση που θα βρίσκονται οι αθλήτριες η καθεμία ξεχωριστά, ποιο θα είναι τελικά το συνολικό διάστημα αποχής και άλλα πολλά. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται εξατομικευμένη αξιολόγηση των αθλητριών πριν την επανέναρξη. Στο Return to play σίγουρα οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνονται καθώς πολλές από τις προσαρμογές έχουν χαθεί κι ο πρωταθλητισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την συνεχή ανατροφοδότηση των κινητικών μοτίβων – ερεθισμάτων».

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Αυτό που απασχολεί επίσης τους ανθρώπους των ομάδων είναι το κατά πόσο μία ενδεχόμενη παράταση της σεζόν θα επηρεάσει την προετοιμασία της νέας αγωνιστικής χρονιάς. Ο Γιώργος Βακάλης εξηγεί: «Ο σχεδιασμός κάθε προπονητικής διαδικασίας που ακολουθεί στην φάση της προετοιμασίας, είναι μια από τις πολλές μεταβλητές της εξίσωσης. Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα της απερχόμενης και της επερχόμενης αγωνιστικής σεζόν και θα σχεδιάσουμε αναλόγως. Σαν ομάδα δουλεύουμε πειθαρχημένα σε αυτό το μοτίβο για αυτό και μέχρι τώρα εκτός από έναν σοβαρό τραυματισμό που δεν μπορείς να τον εκμηδενίσεις μόνο να μειώσεις τις πιθανότητες (ρήξη χιαστού) δεν είχαμε κανέναν άλλο και σε μια σεζόν που ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου δεν στερηθήκαμε καμία αθλήτρια σε όλους τους αγώνες που δώσαμε κι αυτό είναι δουλειά όλων από τις αθλήτριες και το προπονητικό staff μέχρι το ιατρικό staff και τη διοίκηση».

injectionservice
mensbook
in2sports
kommwthrio
serano

Διαβάστε επίσης