Ακολουθήστε μας

Απόψεις

ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ: Η ψυχή και τα ονειρα της Ρεάλ Μαδρίτης..

“Αθλητικες Προσωπογραφιες” γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

“Ο πατέρας μου ηθελε να με δεί δικηγόρο. Προερχόταν απο φτωχή οικογένεια και το μόνο που ηθελε ειναι να δεί το γυίο του δικηγόρο. Προσπάθησα για αυτό, αλλά μέσα μου ηξερα οτι ηρθα στην ζωή μόνο για ενα σκοπό: να δουλέψω για την Ρεάλ Μαδρίτης και να την δώ να γίνεται η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου. Τώρα θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που μπόρεσα να πετύχω και τα δύο. Και να ικανοποιήσω τον πατέρα νου, και να υλοποιήσω το παιδικό μου ονειρο. Να γίνω κάποτε πρόεδρος της Ρεάλ…”

Υπήρξαν πρόεδροι και πρόεδροι στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πρόεδροι που συνέδεσαν το όνομα τους με τις μεγάλες στιγμές των ομάδων που υπηρέτησαν. Ένας όμως στέκεται πάνω από όλους. Ο άνθρωπος που συνέδεσε περισσότερο από κάθε άλλον το όνομα του με την ιστορία μιας ομάδας. Αν σας ρωτήσουν μάλιστα ποιο όνομα προέδρου σας έρχεται πρώτο από όλα στο νου, τότε σίγουρα θα απαντήσετε ως εξής: ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ. Για τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης, είναι το απόλυτο σύμβολο, ο άνθρωπος που λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος, αυτός που έκανε την Ρεάλ αυτό που είναι σήμερα. Η μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη. Για τους εχθρούς της Ρεάλ είναι αυτός που ευθύνεται για το μεγαλείο της ομάδας. Η ιστορία του θα μπορούσε να γραφεί σαν ένα παραμύθι. Από τότε που κατάλαβε τον κόσμο, αγάπησε την Ρεάλ. Έπαιξε ποδόσφαιρο σε αυτήν, μετά έγινε παράγοντας, και στην συνέχεια πρόεδρος. Συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του συλλόγου.

Αν και στην ζωή τίποτε δεν έχει μονάχα μια όψη, εν τούτοις για τον Σαντιάγο Μπερναμπέου, δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά εναντίον. Εξαρτάται βέβαια από ποια πλευρά είστε . Είπαμε, για τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης το πέρασμα του από την ομάδα προκάλεσε σε όλους πάθος και λατρεία. Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1895 στο Αλμπαθέτε και για όλη του την ζωή έζησε μέσα στην οικογένεια της Ρεάλ. Ο πατέρας του καταγόταν από την Βαλένθια, και η μάνα του από την Κούβα. Από παιδί όμως εγκαταστάθηκε στην Μαδρίτη. Έδειξε γρήγορα το ταλέντο του προς το ποδόσφαιρο, και γράφτηκε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα τελείωσε το αθλητικό σχολείο της Ρεάλ, και οι δεσμοί του με την ομάδα έγιναν άρρηκτοι. Πέρασε στο πανεπιστήμιο ακολούθησε την νομική, ενώ έπαιζε και ποδόσφαιρο στην Ρεάλ, στην πρώτη ομάδα, αφού δεν έφυγε ποτέ από τα τμήματα της ομάδας, ούτε και από τα εφηβικά. Ακολούθησε δηλαδή όλα τα τμήματα μέχρι να φτάσει στην πρώτη ενδεκάδα της αγαπημένης του Ρεάλ Μαδρίτης. Έπαιξε πολλά χρόνια στην Ρεάλ Μαδρίτης, από το 1912 έως και το 1927, όντας ένας καλός επιθετικός πάντα μέλος στην βασική ενδεκάδα. Πήρε το πτυχίο της Νομικής με άριστα, και όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του προσπάθησε να ακολουθήσει το επάγγελμα και να το εξασκήσει ξεκινώντας από το Οβιέδο. Δεν άντεξε περισσότερο από δύο χρόνια μακριά από την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης και επέστρεψε άρον – άρον στην Μαδρίτη. Το 1929 ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα της ομάδας, αλλά γρήγορα ξεχώρισε με την ευστροφία του και το 1935 έγινε γενικός διευθυντής της αγαπημένης του ομάδας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943 ο Σα;ντιάγο Μπερναμπέου γίνεται πρόεδρος της ομάδας. Η πιο μεγάλη ημέρα της ιστορίας της ομάδας, μετά από εκείνη της ίδρυση της. Ο Μπερναμπέου στρώθηκε αμέσως με τα μούτρα στην δουλειά. Στις 22 Ιουνίου του 1944 αγοράζει μια έκταση, στην οποία και χτίζει ένα υπερσύγχρονο για την εποχή στάδιο, όπου και θα έπαιζε η ομάδα. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 το γήπεδο άνοιξε τις πύλες του και η Ρεάλ στο πρώτο παιχνίδι κέρδισε 3-1 την Μπελενένσες. Το επόμενο βήμα του νέου προέδρου είναι να χτίσει μια ανίκητη αρμάδα, η οποία θα κατακτούσε τα πάντα. Ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο ήταν ο πρώτος μεγάλος σταρ που ήρθε στην Μαδρίτη, απόκτημα του προέδρου, και ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια του να φτιάξει μια ανίκητη ομάδα. Παράλληλα, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, ο Μπερναμπέου απολάμβανε την στοργή του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος έβλεπε την Ρεάλ και τον Μπερναμπέου ως το κυριότερο και απόλυτο αντικομουνιστικό σύμβολο. Ο Φράνκο επενέβη, όταν ο Ντι Στέφανο έδωσε τον λόγο στην Μπαρτσελόνα. Όταν ο δοκιμάστηκε και στην Ρεάλ, ο Φράνκο απεφάνθηκε ότι ο παίκτης θα παίζει ένα χρόνο στους Καταλανούς και ένα στους ” μερένγκες”. Οι Καταλανοί εξοργίσθηκαν, αλλά αντί να το παλέψουν – μέγα λάθος τους- πήραν τα χρήματα που τους έδωσε η Ρεάλ και παρέδωσαν τα δικαιώματα τους. Βλέπετε με τα χρήματα τα πάντα αλλάζουν σε 24 ώρες. Έτσι λοιπόν ο δρόμος άνοιξε και ο Ντι Στέφανο αποτέλεσε τον φυσικό αρχηγό της ομάδας.

Η ιστορία πήρε το δρόμο της και η Ρεάλ Άρχισε να κατακτά τα πάντα.

Ο Μπερναμπέου πλαισίωσε τον παίκτη με άλλους σπουδαίους, όπως ο Πούσκας, και ο Κοπά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στην δεκαετία του ’50 η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τα 5 πρώτα Κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης, ενώ στα 35 χρόνια που ήταν πρόεδρος ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, κατέκτησε 16 πρωταθλήματα Ισπανίας , 6 κύπελλα Ισπανίας, 6 κύπελλα πρωταθλητριών και 1 διηπειρωτικό κύπελλο. Ο Μπερναμπέου είχε περάσει για τους φανατικούς φίλους της Ρεάλ στα όρια του μύθου. Η λατρεία των κατοίκων της Μαδρίτης ήταν πρωτοφανής προς το πρόσωπο του, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη του αναγνώριζε την τεράστια συμβολή του στην ποδοσφαιρική ανάπτυξη της Ρεάλ αλλά και του Ισπανικού ποδοσφαίρου κατ επέκτασιν. Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου πέθανε στις 2 Ιουνίου του 1978. Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν για να του πουν το στερνό αντίο και να του αποδώσουν τον ύψιστο φόρο τιμής. Η Ρεάλ εμφανίστηκε με μαύρα περιβραχιόνια και ως ένδειξη σεβασμού, ονόμασε το γήπεδο της σε ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ, τιμώντας ουσιαστικά τον άνθρωπο που την έκανε μεγάλη, που έβαλε τις βάσεις για την ποδοσφαιρική της παντοκρατορία. Στα γραφεία της Ρεάλ, υπάρχουν παντού οι φωτογραφίες, ενώ στο άκουσμα του ονόματος του, επικρατεί σιωπή. Οι “Ουλτρας” δεν δέχονται κουβέντα για τον αείμνηστο πρόεδρος αλλά και ο νυν πρόεδρος της ομάδας, όποτε μιλάει για αυτόν, μιλάει με ζεστασιά και σεβασμό. Είπαμε η συμβολή του Μπερναμπέου στην ιστορία της Ρεάλ είναι τεράστια. Ας είναι καλά ο άνθρωπος όπου και να ναναι….

Απόψεις

ΠΑΟΚ… there is a trophy on the table!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:

Σε περίπου 24 ώρες θα έχουμε την σέντρα του 80ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Σέ ένα ζευγάρι που έχει πολλές συναντήσεις στον θεσμό και πολύ μοιρασμένο κάπως έτσι αναμένεται να πάει και ο τελικός αύριο, βράδυ Σαββάτου 21ης Μάϊου 2022.

Ένα παιχνίδι πολύ οριακό ιδιαίτερα φέτος, με την σεζόν με τα γνωστά “σκαμπανεβάσματα” του δικεφάλου ενώ στον αντίποδα οι πράσινοι έρχονται με μεγάλη… δίψα για την κατάκτηση τροπαίου 8 χρόνια μετά από τον τελευταίο τελικό που είχε βρεθεί και κατακτήσει πάλι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Το προβάδισμα λοιπόν στην δίψα του τριφυλλιού έρχεται να ισορροπήσει η μεγάλη εμπειρία του δικεφάλου πλέον σε τέτοιες αναμετρήσεις.

Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου έρχεται άλλωστε από τέσσερις στις τέσσερις κατακτήσεις έχοντας διπλασιάσει τα Κύπελλα του από το 2017 μέχρι σήμερα. Η λογική λοιπόν λέει ότι θα πάμε σε ένα παιχνίδι υπομονής, καθώς ο δικέφαλος επί Λουτσέσκου έτσι παίζει πάντα, ξέρει ότι αργά η γρήγορα θα βρει τρόπο να διασπάσει την άμυνα του Παναθηναϊκού και αρκεί εκεί να υπάρξει το σωστό τελείωμα για να στείλει τους οπαδούς του δικεφάλου που θα βρίσκονται στο ΟΑΚΑ, στα… ουράνια.

Ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία του αύριο να κάνει το εκπληκτικό 5/5 την τελευταία εξαετία και να κλείσει ονειρικά και με θετικό πλέον πρόσημο μια σεζόν που ταλαιπωρήθηκε κυρίως στο πρωτάθλημα. Ξέρουν οι ασπρόμαυροι το πως και ότι και να παρουσιαστεί η ομάδα πλέον είναι ικανή να το αντιμετωπίσει. Και η επιθυμία των οπαδών να δώσουν το 1000% οι παίκτες θα συμβεί. Το θέλουν και οι ίδιοι άλλωστε φαίνεται από την στάση τους στις δηλώσεις και ποιος θα περίμενε κάτι διαφορετικό από τον φυσικό ηγέτη και αρχηγό του δικεφάλου Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός που φέτος έχει φτάσει στην καλύτερη του σεζόν μετά το 2014 επιζητεί την επιστροφή του στα τρόπαια. Ποιος μπορεί να τον σταματήσει; Μα φυσικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος είδε την ομάδα να παίζει με άλλη αύρα την Τρίτη, επιτέλους είχε τις επιστροφές που θέλει, όλοι μα όλοι θα είναι μέσα για τον αυριανό τελικό και τώρα… “there is a trophy on the table”.

Περισσότερα

Απόψεις

Υπάρχει “σφυγμός” στον… πλανήτη ΠΑΟΚ – Ζητούμενο η συσπείρωση εν όψει του Σαββάτου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:

Μια εβδομάδα ακριβώς πριν από την μάχη της… σεζόν για τον δικέφαλο καθώς θα κρίνει εν πολλοίς την έκβαση που θα έχει η φετινή αγωνιστική περίοδος θετική ή αρνητική, οι ήρωες του, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου τους ποδοσφαιριστές του έβγαλαν επιτέλους αντίδραση, ακόμα και αν δεν κέρδισαν το Σάββατο το βράδυ στο Γ. Καραϊσκάκης.

Μετά την πολύ κακή εικόνα των προηγούμενων αγώνων είναι το πρώτο παιχνίδι που μπορεί κάποιος να πει ότι ο ΠΑΟΚ αφήνει στους οπαδούς του, θετική αύρα ακόμα και αν πάλι, για 11ο συνεχόμενη αναμέτρηση δεν κέρδισε. Αυτό που μέτρησε στα μάτια όλων είναι η διαφορετική διάθεση που είδαν στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, σε μια μάλιστα αναμέτρηση που αποτελούσε και την φιέστα των ερυθρολεύκων.

Κάτι που αν μη τι άλλο έχει σημασία. Καθώς οι ερυθρόλευκοι αναμενόταν να μπουν στο γήπεδο για “πετάξουν στα σχοινιά” τον δικέφαλο, ακόμα και μετά την δημοσίευση των επίσημων ενδεκάδων, εκεί όπου φάνηκε ότι οι γηπεδούχοι θα προσέγγιζαν την αναμέτρηση πιο… χαλαρά. Δεν συνέβη όμως αυτό καθώς “σκύλιασαν” για να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Αλλά τους το χάλασε ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τους ποδοσφαιριστές του.

Ένας Λουτσέσκου ο οποίος είδε με μεγάλη χαρά να επιστρέφει στην βασική ενδεκάδα ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς αλλά και ο Χοσέ Ανχέλ Κρέσπο εν όψει του τελικού αλλά η μεγάλη του ικανοποίηση κάτι που δεν έκρυψε άλλωστε ήταν και η χρησιμοποίηση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ αλλά και του Ομάρ Έλ Καντουρί έστω και για λίγα λεπτά. Παίκτες που 100% ο Ρουμάνος τους χρειάζεται για τον τελικό, όπως και γενικότερα χρειάζεται τον δικέφαλο πλήρη.

Κάτι που βλέπει να γίνεται καθώς από τις προπονήσεις του Σαββατοκύριακου επέστρεψαν σχεδόν όλοι σε φουλ ρυθμούς με τους… τελευταίους να κάνουν την ύστατη προσπάθεια να βρεθούν το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ.

Ο δικέφαλος λοιπόν από την Κυριακή και έπειτα μπήκε πλέον σε εβδομάδα… Παναθηναϊκού καθώς αύριο στην Τούμπα κρίνεται η 2η θέση του πρωταθλήματος και σε πέντε βράδια από σήμερα κρίνεται ο δεύτερος εγχώριος τίτλος μετά το πρωτάθλημα. Μέχρι τότε όμως μια λέξη πρέπει να τριγυρνάει σε όσους περιστοιχίζουν τον ΠΑΟΚ και να απαλλάξουν την ομάδα από οποιαδήποτε αρνητική κριτική ή και πίστη σε κακόβουλα δημοσιεύματα. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Περισσότερα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 14:39

«Έμεινε» λεωφορείο με 94 οπαδούς του ΠΑΟΚ λίγο πριν τη Λαμία

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 10:15

Οι δύο φιναλίστ αντιμέτωποι για 5η φορά σε τελικό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 10:09

Tελικός κυπέλλου: H Josephine αγκαλιά με την κούπα (pic)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 09:57

Aυτό είναι το promo βίντεο του ΠΑΟΚ για τον τελικό (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 09:49

Tελικός Κυπέλλου: Οι τελευταίες πρόβες στο ΟΑΚΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 09:35

H μεγάλη κάθοδος του λαού του ΠΑΟΚ στην Αθήνα (vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 02:57

Τελικός Κυπέλλου:Λιγότερα από χίλια εισιτήρια για το sold out του ΠΑΟΚ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 02:44

Λίνο: «Στεναχωρήθηκα πολύ στον τελικό με τον Παναθηναϊκό»

ΜΠΑΣΚΕΤ21-05-2022, 02:38

Τα 5+1 συμβόλαια για τη νέα σεζόν και η επόμενη μέρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 02:28

Ζέρβας για τον τελικό του κυπέλλου: «Ελπίζω να… δυσαρεστηθεί και να με κεράσει ο Μπακογιάννης»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 02:24

Οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό για τους φίλους του ΠΑΟΚ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 02:18

Τελικός Κυπέλου: H EΠΟ παρέθεσε γεύμα στους εκπροσώπους των δύο φιναλίστ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 02:10

Παναθηναϊκός: Tελικά δεν έκανε sold out τα εισιτήρια του τελικού

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 02:04

Οι ψυχολογικές ντόπες του Ιβάν Σαββίδη στους παίκτες

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21-05-2022, 01:56

Τελικός κυπέλλου: Ανακοινώθηκε η σύμβαση μίσθωσης του ΟΑΚΑ

Απόψεις20-05-2022, 21:37

ΠΑΟΚ… there is a trophy on the table!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 19:38

Πέταξε για Αθήνα ο ΠΑΟΚ! (pic+vid)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 15:51

Γιοβάνοβιτς: «Δεν υπάρχει φαβορί»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 15:31

ΠΑΟΚ:Με όλους στην αποστολή φεύγει για Αθήνα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 15:27

Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η αποστολή του τελικού

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 15:22

Το τελετουργικό πριν την σέντρα του τελικού

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 15:20

Τα ισχύοντα και οι όροι οργάνωσης του Τελικού Κυπέλλου Ελλάδος

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 15:18

Λουτσέσκου: “Ότι καλύτερο μπορούμε για να πάρουμε το Κύπελλο”

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 14:50

Βιεϊρίνια: « Το μόνο που σκέφτομαι είναι το Κύπελλο»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ20-05-2022, 11:59

Live streaming: Συνέντευξη τύπου Λουτσέσκου – Βιερίνια

paokbc
mensbook
in2sports
synergeio
serano

Διαβάστε Ακόμη

adana eskort - mersin eskort - eskort mersin - mersin eskort bayan - mersin bayan eskort - çeşme eskort