ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το “κλειδί” της υπόθεσης του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης

Από την πρώτη στιγμή που οι εμπλεκόμενες πλευρές πήρανε το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού τα ερυθρόλευκα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν μεγάλες αναφορές στο ομολογιακό δάνειο του Γιάννη Καλπατζιδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Το PAOKDAY αναλύει:

Γιατί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατέθεσε στην ΕΕΑ το συγκεκριμένο ομολογιακό δάνειο;

Ως απόδειξη της διάθεσής να είναι όλα ξεκάθαρα, επ ουδενί δεν αποδεικνύουν ύποπτες συναλλαγές, αλλά απολύτως νόμιμες και τεκμηριωμένες.

Τι είναι ομολογιακό δάνειο; 

Ομολογιακό είναι το δάνειο που εκδίδεται από έναν εκδότη (κυβέρνηση, οργανισμό ή εταιρεία) και διαιρείται σε ομολογίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν δικαιώματα των ομολογιούχων έναντι  του εκδότη κατά τους ορούς του δανείου.

Πως γίνεται η αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου; 

Το ομολογιακό δάνειο με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη δίνει στους ομολογιούχους το δικαίωμα να λαμβάνουν  τον τόκο και το δικαίωμα μετοχοποίησης.

Η διευκρίνιση που κάνει την διαφορά

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Ιωάννης Καλπατζίδης δεν έχει προχωρήσει και ούτε σκοπεύει να κάνει μία τέτοια κίνηση.

Τι αναφέρει όμως κανονισμός – νόμος για τις πολυιδιοκτησία 

-Ο μέτοχος μίας ΠΑΕ να έχει μετοχές άλλης ΠΑΕ

-Μέλος ΔΣ μίας ΠΑΕ, να είναι μέλος ΔΣ μίας άλλης ΠΑΕ, όχι μιας εταιρείας που μπορεί να  έχει για παράδειγμα  ξενοδοχεία

Η περίεργη θεωρία του εν δυνάμει μετόχου των ερυθρολεύκων ΜΜΕ:

Από την πρώτη στιγμή τα ερυθρόλευκα μέσα μαζικής ενημέρωσης στηρίζονται πάνω στην θεωρία του εν δυνάμει μετόχου λόγω του ομολογιακού δανείου.

Όμως εν δυνάμει μέτοχος μιας ΠΑΕ μπορεί να θεωρηθεί κάποιος ο οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά συνέπεια οποιοσδήποτε επιχειρηματίας έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει μετοχές μιας ΠΑΕ θεωρείται εν δύναμη μέτοχος.

Θεωρία η οποία νομικά δεν έχει καμία βάση και αναπτύχθηκε για λόγους εντυπώσεων.

Συμπέρασμα 

Στο νόμο περί πολύιδιοκτησίας αυτό το οποίο εξετάζεται είναι αν κάποιο φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία κατέχει μετοχές και των δύο ΠΑΕ και ΌΧΙ εάν είναι εν δυνάμει μέτοχος. 

Στην προκειμένη περίπτωση ο Ιωάννης Καλπαζιδης δεν έχει μετοχές σε καμία από τις δύοΠΑΕ και  δεν συμμετέχει και σε κανένα ΔΣ των δύο ΠΑΕ. Άρα δεν υπάρχει κάποιο παράβαση.

 

injectionservice
mensbook
in2sports
kommwthrio
serano

Διαβάστε επίσης